STONE 顽石小馆
GUANGZHOU 广州

IMG_0157.jpg

STONE is a Cantonese restaurant with Japanese cuisine dining atmosphere,specialise in a new concept of Chinese cuisine. The stone is hidden in Taikoo Hui, which is full of glamorous feasting and pleasure. As a commercial space in shopping mall, displaying the brand content and getting more commercial value is something that needs to be considered when designing the space. But we did in the opposite way, designing it away from the commercial, just keeping it pure. This is also the biggest challenge for this project. 

顽石小馆,主打新概念中式菜,将粤菜与日式料理熔于一炉,让新鲜而健康的食材通过富于创意性的搭配,打造为清淡雅致、余韵悠长的自然滋味,激活舌尖上的喜悦。 在广州最繁华CBD之一的太古汇,在乱花迷人眼的灯红酒绿之中,也正掩映着这样一颗“顽石”。作为一个商业空间,我们却反其道而行之,将空间往脱离商业味的方向进行设计,这也是这个项目最大的挑战。

IMG_9957.jpg
IMG_9911.jpg

MWC takes "stone" as inspiration, the facade used diatom mud to show the plain and stiffness of stone,and also this material present the texture of the rock. The shape of the entire area is like a mark being left behind after sculptured by natural, the edges and corners are whiled away, leaving only this sleek arc.

以“石”为灵感,朴素、硬朗的外立面,以硅藻泥来呈现出石头的质感,深沉的灰保留着石头来自土地的最本初的形貌,又仿佛被时光的长河所淘洗,消磨了棱角,只余下这圆润而自洽的弧,宛如自然雕刻的痕迹。

IMG_0154.jpg
IMG_9999.jpg

“Let the space be glisten” is one of our expectations of this space. About the lighting design, we are considering how to make every corner of the space shine, so, from the private room to the lobby, the bright light strips sketch the contours of the space, the soft light and shadow extend to every corner.

“让空间发光。”这是设计师对它的期望之一。石,蕴玉而辉,光华内敛。而这份美丽,则借由灯光的设计而悠然生发。从包厢到大厅,明亮的灯带勾勒出空间的整体轮廓,柔和的光影衍生至每个角落,再借取玻璃透射的灿烂白光,一横一点,相映成趣,书写成音符般跳跃的空间韵律。

IMG_9953.jpg
IMG_0069.jpg
IMG_0009.jpg
IMG_9982.jpg

In addition to satisfying the dining function, the designer also intends to provide diners with more holistic experiences, and strive to maximize the purity of the space design. We realized this idea by using the least kinds of materials in the space to express the simplicity and purity of the stone. Using diatom mud, wood, and stone as the main materials of the whole space, the natural material shows the purity of stone. The soft wood veneer, soft leather, and transparent glass create a different atmosphere. 

设计师追求在空间用最少种类的材料去表现石头的简单、纯粹。整体空间以涂料、硅藻泥、木、与石材为主材料,材质自然的美最大化的体现石头的纯粹。墙面地板采用的灰色调涂料成为空间最质朴的底色,只有近距离的观视与触摸,才能体会到这低调而精致的细节。柔和的木饰面、温软的皮革、通透的玻璃,营造出不同的氛围。

IMG_9994.jpg
IMG_0148.jpg
IMG_0014.jpg

Date completed / 完成日期: 07/2021
Area / 面积: 141m²
Project address / 项目地址: 广州太古汇MU层16b
                                             -1 Floor, MU16b Taikoo Hui Guangzhou